Een wapen tegen terreur. De geschiedenis van de Bijzondere Bijstandseenheid Krijgsmacht 1972-2006

Terrorisme is van alle tijden en alle plaatsen. Ook Nederland kent een relatief lange geschiedenis als het gaat om terrorisme en terrorismebestrijding. Dat wordt in de wereld na 11 september 2001 maar al te vaak vergeten. Al in 1972 richtte de Nederlandse regering drie gespecialiseerde antiterreureenheden op.

In 'Een wapen tegen terreur' staat de geschiedenis van een van die eenheden centraal: de Bijzondere Bijstandseenheid Krijgsmacht (BBEK). Aan de hand van deze relatief onbekende elite-eenheid geeft dit boek een helder overzicht van de terrorismebestrijding in Nederland.

De regering richtte de BBEK op in 1972 naar aanleiding van het gijzelingsdrama tijdens de Olympische Spelen in München. De eenheid vormde tot aan de oprichting van de Dienst Speciale Interventies (medio 2006) samen met de Bijzondere Bijstandseenheid Mariniers en de Bijzondere Bijstandseenheid Politie de kern van het Nederlandse antiterreurstelsel.

De eenheid, bestaande uit de beste precisieschutters van de krijgsmacht, heeft zich tijdens de verschillende terroristische acties van de jaren '70 onmisbaar weten te maken. Keer op keer lagen de precisieschutters van de BBEK in de voorste linie. Door hun gedetailleerde observaties verstrekten zij de autoriteiten een schat aan informatie over zowel terroristen als gegijzelden. Met hun getrainde blik waren de schutters letterlijk de ogen van de overheid.

De enige keer dat de BBEK daadwerkelijk precisievuur heeft afgegeven, was ter beëindiging van de treinkaping bij De Punt. Waar het in Deil (1973), Den Haag (1974) en Wijster (1975) nog lukte om de gijzelingsacties vreedzaam af te ronden, besloot de overheid in 1977 dat na bijna drie weken vruchteloos onderhandelen de maat vol was. De Bijzondere Bijstandseenheden kregen opdracht geweld te gebruiken. De BBEK speelde in de uiteindelijke bevrijdingsactie een cruciale en vaak onderschatte rol. Niet de aanstormende mariniers of de overvliegende straaljagers, maar de schutters van de BBEK schakelden de meeste kapers uit.

Productspecificaties

Titel: Een wapen tegen terreur. De geschiedenis van de Bijzondere Bijstandseenheid Krijgsmacht 1972-2006
Auteur: Christiaan van der Spek
Uitgever: Boom, Amsterdam
ISBN: 987 90 850 6824 2