Ieder voor zich en de republiek voor ons allen. De logistiek achter de Indonesische Revolutie 1945-1950

Met het uitroepen van de onafhankelijkheid van Indonesië op 17 augustus 1945 ontstond een slepend politiek en militair conflict met Nederland. In de chaos van deze revolutie waren Indonesische commandanten aangewezen op improvisatie en op steun van de bevolking voor voeding en onderdak van de militairen; de republikeinse overheid slaagde er aanvankelijk nauwelijks in om logistieke steun aan haar strijdkrachten te verlenen.

Met behulp van Japanse militairen slaagden de Indonesiërs erin beslag te leggen op grote voorraden oorlogsmaterieel. De Japanners hadden vrij spel doordat de Britten pas anderhalve maand na de Japanse capitulatie troepen op Java en Sumatra aan land zetten. De republikeinse strijdmacht groeide in enkele jaren uit tot een leger van 460.000 man; daarnaast waren er nog strijdgroeperingen actief die zich niet aan de legerleiding wilden onderwerpen.

'Ieder voor zich en de Republiek voor ons allen' beschrijft de maatregelen die regering, legerleiding en plaatselijke commandanten namen om de strijdkrachten van het nodige te voorzien in de strijd met Nederland. Smokkel speelde daarbij een grote rol. Moest ook de Chinese zakenwereld in Indonesië worden ingeschakeld? Kon het buitenland helpen? Hoe kon de krachtige Nederlandse marineblokkade worden omzeild? En wat heeft de opiumhandel hiermee te maken? Brigadegeneraal b.d. B. Bouman, die zelf als militair in Nederlands-Indië diende, geeft nauwgezet antwoord op deze vragen. 

Productspecificaties

Titel: Ieder voor zich en de republiek voor ons allen. De logistiek achter de Indonesische Revolutie 1945-1950

Auteur: B. Bouman

Uitgever: Boom

ISBN: 9085063566