Meer informatie over dit project?

Meidagen 1940

Op 10 mei 2025 is het 85 jaar geleden dat Duitse troepen Nederland binnenvielen. Het NIMH staat hierbij stil en bereidt naast een publicatie van een fotoboek, een tentoonstelling voor.

In de publicatie wordt onder andere stilgestaan bij de vijf dagen durende strijd, die op diverse plekken in Nederland werd gevoerd. Deze strijd ging nog door, ook toen na het bombardement op Rotterdam op 15 mei de capitulatieovereenkomst werd ondertekend. Op 18 mei waren de laatste gevechten voorbij. De tentoonstelling richt zich op de Slag om de Residentie, waarbij de vliegvelden Valkenburg, Ypenburg en Ockenburg centraal staan. Tijdens de meidagen droegen meer dan 280.000 Nederlanders het militaire uniform, waarvan meer dan 2.300 de strijd niet overleefden.

Er is al veel over de meidagen van 1940 geschreven. Toch weten veel Nederlanders niet (meer) hoe de strijd globaal verliep. Het NIMH wil met behulp van het fotoboek en de tentoonstelling het meidagenverhaal toegankelijk maken voor een breed publiek. Hiervoor worden naast vele foto’s ook kaarten worden opgenomen, waarin het strijdtoneel is aangegeven. Van de slag om de Residentie en het bombardement op Rotterdam tot de gevechten op en rond de Grebbeberg. Van de opmars door Noord-Brabant tot de strijd bij Kornwerderzand en het nog langer doorvechtende Zeeland. Wanneer het fotoboek is dichtgeslagen weet de lezer hoe de meidagen in grote lijnen verliepen.