A gentle occupation. Dutch military operations in Iraq, 2003-2005

'A Gentle Occupation' analyseert de Nederlandse militaire operaties in de nasleep van de door de VS geleide invasie in Irak in 2003. Het roept de vraag op waarom Nederlandse troepen, in tegenstelling tot de meeste geallieerde troepen elders in Irak, op weinig tegenstand stuitten in de provincie Al Muthanna, waardoor het de Irakezen het vertrouwen gaf dit soort stabilisatieoperaties zelf goed aan te kunnen.

Door gebruik te maken van voorheen geclassificeerde documenten en gesprekken onderzochtenn de auteurs de manier waarop de Nederlandse regering deze missie doelbewust presenteerde als verschillend van de Amerikaanse en Britse bezetting, wat vaak in tegenspraak was met de actuele situatie op de grond. Ze ontrafelen het wijdverbreide idee van een unieke en superieure 'Nederlandse benadering’ middels een nauwgezette weergave van de tactische operaties en door het plaatsen van de Nederlandse operaties binnen de context van de wijder verbreide ervaringen van de coalitietroepen.

Uiteindelijk stellen de auteurs dat ondanks de effectieve tactische reflexen van de Nederlandse commandanten, de stabiliteit in Al Muthanna eerder voortvloeide uit de omstandigheden ter plaatse dan dat deze het resultaat was van een unieke Nederlandse benadering.

Productspecificaties

Titel: A Gentle Occupation. Dutch military Operations in Iraq, 2003-2005.
Auteurs: Arthur ten Cate en Thijs Brocades Zaalberg
Uitgever: Leiden University Press, Leiden
ISBN: 978 9 0872 8222 6