Blueprints for Battle. Planning for War in Central Europe, 1948-1968

Hoe zou het strijdverloop zijn geweest als de Koude Oorlog in Centraal-Europa was overgegaan in een ‘hete strijd’? Deze vraag staat centraal in dit boek. Experts uit Rusland, de Verenigde Staten en Europa leverden bijdragen aan deze bundel op basis van nieuw archiefmateriaal.

In de eerste decennia van de Koude Oorlog stonden aan beide kanten van het IJzeren Gordijn de strijdkrachten tot de tanden toe bewapend paraat om onmiddellijk in actie te komen. Welke strategieën en operatieplannen zouden het verloop van een mogelijke oorlog hebben bepaald? Wat was daarbij de rol van de (nieuwe) nucleaire wapens? Hoe hadden 'Oost' en 'West' zich voorbereid op de enorme logistieke 'uitdagingen' van zo'n oorlog? Wat wisten zij van elkaars intenties, plannen en mogelijkheden?

De bijdragen vergroten onze kennis van de militaire aspecten van de Koude Oorlog. En geven bij elkaar een uniek inzicht in het verwachte (en vaak: gewenste) verloop van een derde wereldoorlog. Het boek is interessant voor historici, militairen en iedereen die interesse heeft in deze spannende periode.

Productspecificaties

Titel: Blueprints for Battle. Planning for War in Central Europe, 1948-1968
Redactie: Jan Hoffenaar en Dieter Krüger
Uitgever: University Press of Kentucky
ISBN: 978 0 8131 3651 6