Op 6 april 1945, aan het eind van de Tweede Wereldoorlog, sloegen op het Waddeneiland Texel Georgische militairen in dienst van de Duitse Wehrmacht aan het muiten. Over deze opstand, die vaak 'Europa’s laatste slagveld' wordt genoemd, schreven Serge Blom en Rolf de Winter een militair-historische (slagveld)gids. Aan de hand van 18 locaties op Texel maakt deze gids het verloop van de muiterij inzichtelijk.
De Georgische muiters, die eerder in de oorlog als soldaten van Stalins Rode Leger krijgsgevangen waren gemaakt en vervolgens in Duitse dienst waren getreden, zagen een opstand als de laatste mogelijkheid zich te rehabiliteren. Vanuit zijn Berlijnse Führerbunker eiste Adolf Hitler dat de muiterij genadeloos zou worden neergeslagen en de ‘verraders’ en hun Texelse handlangers voor hun daden zouden boeten. Tijdens verbeten gevechten, artilleriebeschietingen en (massa)executies betaalden Georgiërs, Duitsers en ook Texelse burgers een hoge prijs. Op de drempel van de vrede kwamen meer dan 1.000 mensen om het leven.
Tactische analyses, indringende ooggetuigenverslagen en een combinatie van historisch en modern beeldmateriaal brengen de dramatische gebeurtenissen in het voorjaar van 1945 voor het voetlicht
Productspecificaties
Titel: De Georgische muiterij op Texel, april-mei 1945. Een militair-historische gids
Auteurs: Serge Blom en Rolf de Winter
Uitgever: Van Wijnen, Franeker
ISBN: 978 90 519 4541 6