De Leopard 1. Gepantserde vuist van de Koninklijke Landmacht

Eind 1969 werd de eerste van 468 Leopard 1-tanks door de fabrikant, Kraus-Maffei, aan de Koninklijke Landmacht overgedragen. De cavaleristen wachtten al lang met smart op deze nieuwe, betrouwbare en bovenal mobiele tank.

Wegens het numerieke overwicht van het Warschaupact zag de NAVO zich gedwongen op te treden in een beweeglijk gevecht. In de jaren tachtig onderging de Leopard een uitgebreid verbeteringsprogramma. Maar zowel de militairen als de pers en de politiek zetten er de nodige vraagtekens bij. Na de val van de Berlijnse Muur in 1989 kwam uiteindelijk na meer dan twintig jaar een einde aan de inzet van deze gezichtsbepalende tank binnen de landmacht.

In 'De Leopard 1' staat de operationele inzet van deze gevechtstank centraal. Ook de ontwikkeling, de beproeving en de uitfasering komen aan bod. Door de vele illustraties is het boek ook toegankelijk is voor niet-ingewijden in het tankwapen.

Bij het boek is een dvd gevoegd met een documentaire die uniek beeldmateriaal van de Leopard 1-tank bevat. Als bonus treft u 5 films aan over onder meer de ontwikkeling van de tank en de promotiefilm 'Gepantserde ruiters'.

Productspecificaties

Titel: De Leopard 1. Gepantserde vuist van de Koninklijke Landmacht
Auteur: Willem Smit
Uitgever: Boom, Amsterdam
ISBN: 978 90 8506 427 5