Een eeuw militaire luchtvaart in Nederland, 1913-2013. Bakermat Soesterberg

De Nederlandse militaire luchtvaart groeide sinds de start op 1 juli 1913 uit tot een volwaardig krijgsmachtdeel. Soesterberg neemt hierbij een speciale plaats in.

Vanaf het begin van de gemotoriseerde luchtvaart speelde vliegkamp Soesterberg een belangrijke rol in de ontwikkeling van de luchtmacht. Deze dominante positie behield het tot de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de bezetting gebruikte de Duitse luchtmacht Soesterberg voor offensieve operaties. Zij was echter ook zelf doelwit.

Na 1945 was Soesterberg de thuishaven voor de Koninklijke Luchtmacht. Ook kwam er na de oprichting van de NAVO een Amerikaans Fighter Squadron. Samen leverden ze een bijdrage aan het in stand houden van de Europese vrede en veiligheid. Na de val van de Muur in 1989 tot de sluiting in 2008 was Soesterberg de thuisbasis van transportvliegtuigen en transporthelikopters. Deze droegen wereldwijd bij aan talrijke humanitaire missies en vredesoperaties. Tegenwoordig huisvest Soesterberg het Nationaal Militair Museum en is er nog het nodige van het verleden zichtbaar. Dat duidt op de uitzonderlijke plaats die Soesterberg inneemt in de Nederlandse luchtvaartgeschiedenis.

Productspecificaties

Titel: Een eeuw militaire luchtvaart in Nederland 1913 - 2013. Bakermat Soesterberg
Auteur: Rolf de winter
Uitgever: Boom, Amsterdam
ISBN : 978 94 6105 871 3