'Eene onvermijdelijke noodzakelijkheid'. 225 jaar rijdende artillerie 1793-2018

Op 21 februari 1793 namen de Staten-Generaal het besluit tot oprichting van de rijdende artillerie. Dat deden zij op voorstel van stadhouder Willem V, die had ingezien dat deze innovatieve militaire ontwikkeling onmisbaar was in de oorlogvoering van zijn tijd.

Op dit moment is het Korps Rijdende Artillerie vanzelfsprekend een modern onderdeel van de Koninklijke Landmacht, maar de connectie met het verleden is nog altijd hecht. De bereden evenementen, het bijzondere uniform – waaraan het Korps Rijdende Artillerie de bijnaam ‘Gele Rijders’ ontleent – en de band met het koningshuis grijpen allemaal terug op het verleden. Samen met de rijke krijgshistorie maakt dit de rijdende artillerie tot een unieke eenheid.

Dit boek is geschreven ter gelegenheid van het 225-jarig bestaan van de rijdende artillerie. Het toont de geschiedenis van het korps in een brede historische context, met extra nadruk op persoonlijke ervaringen van de mannen en vrouwen van de rijdende artillerie. Op deze manier kunnen zowel rijders als niet-ingewijden zich een diepere inkijk verschaffen in het verleden van het Korps Rijdende Artillerie.

Productspecificaties

Titel: ‘Eene onvermijdelijke noodzakelijkheid’. 225 jaar rijdende artillerie 1793-2018
Auteur: Wiel Jacops
Uitgever: NIMH
ISBN: 978-90-71957-47-5