Nederland uit de lucht geschoten. De vroegste luchtfoto’s, 1916-1939

Op een heldere lentemiddag van 1930 stappen een vlieger en een waarnemer op vliegveld Soesterberg in een Fokker-vliegtuig. Het zijn militairen van de Luchtvaartafdeling. De mannen zijn gekleed in bonten jas en bivakmuts en dragen met wol gevoerde overschoenen om zich te beschermen tegen de kou op grote hoogte. Eenmaal hoog in de lucht maakt de fotograaf foto's van het Nederlandse landschap met zijn luchtcamera die door een luik in de bodem van het vliegtuig steekt.

Het Nederlands instituut voor Militaire Historie (NIMH) bewaart de glasnegatieven en afdrukken van luchtfotografen uit het interbellum. De oudste luchtfoto in dat archief dateert van 1916 en de laatste is gemaakt in juni 1939. De ruim drieduizend luchtfoto's tonen het landschap, de gemeenten en de infrastructuur van heel Nederland.

'Nederland uit de lucht geschoten' toont een selectie uit het werk dat deze pioniers in de lucht vaak onder barre omstandigheden verrichtten. Bijna honderd jaar later kijken we met bewondering naar de opnamen, die met een verbluffende scherpte en groot technisch vakmanschap zijn gemaakt.

Productspecificaties

Titel: Nederland uit de lucht geschoten. De vroegste luchtfoto’s, 1916-1939
Auteurs: Judith Moortgat
Uitgever: Boom Amsterdam
ISBN: 9789024430222