Operatie Jedburgh. Geheime geallieerde missies in Nederland, 1944-1945

In de weken na de geallieerde invasie van 6 juni 1944 in Normandië, parachuteerden speciaal opgeleide eenheden onder de codenaam Jedburgh tot diep in door Nazi-Duitsland bezet gebied. Hun opdracht was lokale verzetsgroepen te helpen organiseren en aan te sturen, om zo achter de frontlijn een bijdrage te leveren aan de bevrijding van West-Europa.

Deze geheime operaties, opgezet door de Britse Special Operations Executive (SOE) en het Amerikaanse Office of Strategic Services (OSS), vonden vanaf september 1944 ook in Nederland plaats. De multinationale Special Forces teams, met onder meer Nederlandse officieren, speelden een belangrijke rol bij het mobiliseren van het binnenlandse gewapende verzet en bij het verzamelen van inlichtingen voor de oprukkende geallieerde legers.

 Aan de hand van tot voor kort geheime documenten vertelt Operatie Jedburgh voor het eerst in volledigheid het indrukwekkende verhaal van de Jedburgh-teams die in bezet Nederland opereerden. aan bod komen het concept, de rekrutering en speciale opleiding van de Jedburgh-militairen, en ten slotte de geschiedenis van hun inzet in bezet Nederland in 1944-1945. De gevaarlijke operaties van de Jedburgh-teams worden daarbij gedegen en op indringende wijze beschreven.

Productspecificaties

Titel: Operatie Jedburgh. Geheime geallieerde missies in Nederland 1944-1945
Auteur: Jelle Hooiveld
Uitgever: Boom, Amsterdam
ISBN: 978 90 8953 256 5