Terg mij niet. De geschiedenis van marinevliegkamp Valkenburg

Als gevolg van een drastische bezuiniging viel op 1 januari 2006 het doek voor Marinevliegkamp Valkenburg.  De meest bekendheid geniet Valkenburg door de Duitse luchtlandingen in de meidagen van 1940.

De Nederlandse verdediging werd toen in eerste instantie overrompeld. Maar bijna alle gelande Duitse Junkers bleven steken in de drassige bodem. Daarop heroverden Nederlandse troepen het vliegveld, geheel in overeenstemming met de later toegekende embleemspreuk: 'terg mij niet'. Bij de gevechten lieten wel tientallen Nederlanders het leven, zowel burgers als militairen.

De geschiedenis van vliegveld Valkenburg bevat echter veel meer dan deze oorlogservaring. Na de aanleg voor de Militaire Luchtvaart vlak voor de Tweede Wereldoorlog, nam de Luftwaffe het tijdens de bezettingsjaren in gebruik. Na 1945 werd Valkenburg het domein van de Marineluchtvaartdienst. Vliegtuigen als de Firefly, Sea Fury, Neptune, Atlantic en Orian hadden hier hun thuisbasis. Duizenden militairen en burgers waren er voor korte of langere tijd werkzaam. Vorsten, presidenten en andere hoogwaardigheidsbekleders maakten van het vliegveld gebruik 'Terg mij niet' behandelt, kortom, de belangrijkste ontwikkelingen van het vliegveld vanaf het prille begin tot aan de sluiting.

Productspecificaties

Titel: 'Terg mij niet'. De geschiedenis van marinevliegkamp Valkenburg
Auteurs: Marc van Alphen, Willem Geneste en Prudent Staal
Uitgever: Van Wijnen, Franeker
ISBN: 978 90 5194 288