Wiel en rups. Voertuigen van de landmacht, 1945-2015

Jeeps, vrachtauto's, motorfietsen, autobussen, pantservoertuigen, geschut, bouwmachines, opleggers en aanhangwagens. Alles wat kon en kan rijden passeert de revue in 'Wiel en Rups'.

Van de bekende DAF-vrachtauto's tot de Dodge weapon carrier, van de AMX-lichte tank tot de Leopard 2. Ook is er aandacht voor veel bijzonder materieel, waaronder voertuigen voor de brandweer, de explosievenopruiming, de Militaire Colonnes en de Cantine dienst. Verder komen de vordering van civiele voertuigen en de kentekenregistratie komen aan bod.

In 'Wiel en Rups' staat het verhaal van de soms moeizame uitbreiding en modernisering van het landmachtwagenpark centraal. Een wagenpark dat op zijn hoogtepunt meer dan 50.000 voertuigen telde. Na de Tweede Wereldoorlog vormde mobiliteit een van de speerpunten bij de opbouw van de Koninklijke Landmacht. Dit proces verliep geleidelijk. In de jaren veertig en vijftig was bij een infanteriedivisie nog maar in beperkte mate sprake van mobiliteit. Vanaf de jaren zestig veranderde dit. Met als voorlopig sluitstuk de gemechaniseerde brigade en luchtmobiele brigade van de jaren negentig.

Productspecificaties

Titel: Wiel en Rups. Voertuigen van de landmacht, 1945-2015
Auteur: Sander Ruys
Uitgever: JEA
ISBN: 9789082471762
Heruitgave:
ISBN: 9789462497702 (Walburg Pers)