Antoon van Liempd

Antoon van Liempd ziet op 30 januari 1906 in het Brabantse dorpje Schijndel het levenslicht. Als zoon van de lokale bakker staat hij bekend als Antoon, Toon of Tonnie. Later wordt hij ‘Toontje, de vliegenier’ genoemd. In de meidagen van 1940 onderscheidt Van Liempd zich door zijn moedig optreden.

Vergroot afbeelding Zwart-witfoto. Portret van een militair, hij zit naar links gedraaid en kijkt recht de camera in, zijn hand liggen op zijn schoot, hij draagt een uniform, op het uiteinde van zijn mouw is een sierlijk onderscheidingsteken aangebracht.
Beeld: ©NIMH / Foto Technische Dienst Luchtvaartafdeeling
Reserve-sergeant-vlieger Antoon van Liempd.

Sociale Brabander

Actief en maatschappelijk betrokken, zo is Van Liempd te omschrijven. Hij wordt gelovig opgevoed en is een belijdend katholiek. Na de middelbare school is hij kantoorbediende en secretaris van de Schijndelse voetbalvereniging RKSV. Zijn grote droom is echter vliegen en daarom meldt hij zich in 1930 vrijwillig aan om opgeleid te worden tot vlieger. Twee jaar later is het zo ver: Van Liempd wordt gebrevetteerd. Hij is nu officieel reserve-sergeant-vlieger. In de volgende jaren groeit hij uit tot een van de vaste krachten van de legervliegdienst. Hij haalt zelfs een stunt uit door bij de opening van een nieuw sportpark voor RKSV een bal uit zijn vliegtuig te gooien.

Op 25 mei 1937 stapt Van Liempd met Johanna Hermes in het huwelijksbootje. Zij krijgen in maart 1939 een dochter, Maria. Als nog geen half jaar later de mobilisatie begint, wordt Van Liempd ingedeeld bij de IIIe Verkenningsgroep. Wanneer Duitsland op 10 mei Nederland binnenvalt, staat Van Liempd vooraan in de rij om de Duitse aanvallers te lijf te gaan.

Geen genade

Tegen de avond van 12 mei is de situatie bij de Grebbeberg dusdanig verslechterd dat een risicovolle operatie ondernomen moet worden. Zonder bescherming van jachtvliegtuigen moeten drie Fokker C.5-bommenwerpers Duitse troepen en stellingen bij Wageningen belagen. Samen met reserve-tweede luitenant-waarnemer Theo Vrins stapt Van Liempd aan boord van zijn Fokker met registratienummer 619. Bij het naderen van het strijdtoneel verschijnen opeens Duitse Messerschmitt 109's ten tonele. De 619 raakt beschadigd en moet een noodlanding maken in vijandelijk gebied bij Wageningen. Wanneer Van Liempd met zijn armen omhoog naar naderende Duitse militairen toeloopt, wordt hij zonder pardon neergeschoten. Vrins verstopt zich, maar wordt ontdekt en krijgsgevangen gemaakt.

Militaire eer

Pas vijf dagen later, op 17 mei, wordt het lichaam van Antoon van Liempd gevonden in een Duits veldhospitaal. Op het Militair Ereveld Grebbeberg vindt hij uiteindelijk zijn laatste rustplaats. In 1946 wordt Van Liempd postuum onderscheiden met de Bronzen Leeuw.