Cornelis 'John' van Hulzen

Een ware adrenaline-rush. Dat kenmerkt de twintiger jaren van John van Hulzen. Wanneer hij zich in november 1925 meldt voor zijn dienstplicht, komt hij terecht op vliegbasis Soesterberg, waar hij wordt opgeleid tot vlieger. Maar Van Hulzen wil meer uit het leven halen: na twee jaar militaire dienst en het overlijden van zijn beide ouders stapt hij de autosport in.

Vergroot afbeelding Zwart-witfoto. Portretfoto van een militair, hij zit naar links gedraaid en kijkt recht in de camera. Hij draagt een donker uniform met zeven grote knopen aan de voorkant, zijn handen op zijn schoot, zijn har is strak naar achteren gekamd.
Beeld: ©NIMH / Foto Technische Dienst Luchtvaarafdeeling
Dienstplichtig sergeant-leerling-vlieger John van Hulzen in 1926.

Turbulent leven

Eerst werkt Van Hulzen in de fabriek van de Franse sportwagenfabrikant Bugatti, maar al snel klimt hij zelf achter het stuur van een raceauto. In de Bugatti T37 maakt hij in 1927 zijn debuut tijdens de Grand Prix van Ouverture in Frankrijk. Zijn racecarrière wordt helaas geen daverend succes. Van Hulzen maakt weliswaar indruk vanwege zijn feloranje Bugatti-bolide, maar tijdens zijn vierde Grand Prix crasht hij in de zestiende ronde. Hij raakt zwaargewond en een langdurige revalidatie volgt. Als hij eindelijk weer op de been is, wordt Van Hulzen opgeroepen voor militaire dienst. De algehele mobilisatie van de Nederlandse troepen in augustus 1939 is begonnen.

Op de vlucht

In de chaos van de meidagen komt Van Hulzen als reserve-sergeant-leerling-vlieger rechtstreeks in het tumult terecht. De vliegbasis waar hij is gestationeerd, de Elementaire Vliegschool Vlissingen, ook vliegveld Souburg genoemd, wordt door Duitse vliegtuigen hevig onder vuur genomen. Op 14 mei volgt de evacuatie van de vliegbasis. Van Hulzen vertrekt met zijn medevliegers in 23 lesvliegtuigen richting het Franse Berck-sur-Mer. De vlucht verloopt allesbehalve soepel: vanwege gebrek aan voorbereiding, navigatie en slechte weersomstandigheden raken veel vliegtuigen verdwaald. Van Hulzen en zijn collega reserve-sergeant-leerling-vlieger Casper Sitters komen in hun Fokker-vliegtuig wel aan.

Defect

De volgende dag zetten de overgebleven toestellen verder koers naar Chartres. Door dichte mist waaiert de formatie al snel uiteen. Een deel van de toestellen raakt de weg kwijt en strijkt neer op een weiland bij Héricourt, zo ook Van Hulzen en Sitters. Wanneer zij weer opstijgen, stort hun toestel vanwege motorproblemen neer en gaat in vlammen op. Hun lichamen worden in de dagen daarna gevonden door de andere vliegers. Als eerbetoon aan Van Hulzen en Sitters staat in het weiland een monument. John van Hulzen kent op het Nederlands Ereveld Orry-la-Ville in Frankijk zijn laatste rustplaats.