Gerard Scheepens

Gerard Scheepens wordt op 14 december 1914 geboren als oudste van drie kinderen in een echte Amsterdamse ondernemersfamilie. Hij ambieert geen carrière als koopman en besluit zijn toekomst een andere wending te geven. Als zeventienjarige wordt Scheepens vrijwillig lid van de luchtvaartafdeling en krijgt de rang van aspirant-reserveofficier-vlieger. Dit met het doel om als volwaardig dienstplichtige aan de eerste oefening op 2 september 1935 deel te kunnen nemen. Niets duidt erop dat hij negen jaar later verwikkeld zal zijn in een hevige strijd.

Vergroot afbeelding Zwart-witfoto. Portret van een militair, hij kijkt met enigszins grote ogen naar de camera. Hij draagt een uniform, met zeven grote knopen over de borst, een brede leren riem om zijn middel en een smallere leren riem schuin over de borst. Op zijn kraag is aan weerszijden een zeshoekige ster aangebracht, op zijn linkerborst een embleem van een zwaan met gespreide vleugels.
Beeld: ©NIMH / Fotoafdrukken Koninklijke Luchtmacht
Tweede luitenant-vlieger Gerard Scheepens.

Militaire dienst

Op 6 april 1933 is het dan eindelijk zover, Scheepens kan als dienstplichtige aan de slag. Zijn eerste keuze gaat uit naar de luchtartillerie en als tweede keus geeft hij de bereden artillerie aan. Dit komt overeen met de voorkeuren van de krijgsmacht. Na een doorlopen keuring begint hij in 1934 aan het voldoen van zijn dienstplicht, maar nog geen jaar later vertrekt hij met groot verlof. Zijn moeder Louise is langdurig ziek en zal spoedig te komen overlijden. Scheepens is op dat moment pas twintig jaar oud.

Noodlot

Vier jaar later bevindt Scheepens zich in een wat gelukkigere positie: op 5 september 1939 trouwt hij met zijn geliefde Asta Temme in Soest. De oproep ter algehele mobilisatie is dan al gedaan en dat betekent dat Scheepens zich zal moeten melden. Hij treedt aan in de rang van tweede luitenant-vlieger en moet op 10 mei 1940 meteen in actie komen. Samen met reserve tweede luitenant-waarnemer Gerrit Vermeulen stijgt hij in hun Douglas-bommenwerper vanaf vliegveld Ypenburg op om de strijd met de Duitsers aan te gaan. Scheepens en Vermeulen staan voor een vrijwel onmogelijke opgave: zij moeten de bommenwerper gebruiken als jachtvliegtuig. Al snel wordt het toestel door Duitse jagers in brand geschoten en stort neer tussen Kijkduin en Monster. Gerard probeert zichzelf nog te redden door uit het brandende vliegtuig te springen, maar wordt daarbij door het grondafweergeschut van de Duitsers onder vuur genomen en dodelijk geraakt.

Laatste rustplaats

Scheepens wordt op 30 mei 1940 in het graf bij zijn moeder gelegd op de begraafplaats Zorgvlied in Amsterdam. In 1941 wordt het graf afgekocht voor ruiming. Zijn vader en zusje worden later in dit graf bijgezet. Gerard Scheepens komt voor in de Erelijst Gevallenen van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Daarnaast wordt postuum het vliegerkruis aan hem toegekend.