Jacob van Zuijlen
Jacob van Zuijlen wordt op 4 januari 1912 in de historische stad Kampen geboren. Hij is de op een na jongste zoon uit het gezin van acht kinderen. Na zijn lagere school gaat hij in de landbouw werken. Als Van Zuijlen 20 jaar oud is, vervult hij zijn dienstplicht bij het 1e Eskadron van het 1e Regiment Huzaren te Amersfoort. Omdat Van Zuijlen klein van stuk, stevig gebouwd en slim is, wordt zijn bijnaam “portie worst”.

Van Zuijlen is bovendien een doorzetter en wordt twee keer toegelaten tot de Kaderschool Cavalarie. Na afronding van zijn opleiding wordt hij per 1 juli 1938 als beroepswachtmeester op de wachtlijst geplaatst, maar dat bevalt hem niet en hij meldt zich aan bij de luchtvaartafdeling in Soest. Als gevechtsvlieger wordt hij na de algehele mobilisatie in augustus 1939 gedetacheerd bij het 1e Luchtvaart Regiment. Dit verklaart zijn gecombineerde rang als wachtmeester-vlieger. In zijn persoonlijke leven is er ook een belangrijke ontwikkeling: Van Zuijlen trouwt op 24 april 1940 met Lena Lammers in het Gelderse dorpje Aalten, vlakbij de grens met Duitsland. Lang kunnen zij niet genieten van hun wittebroodsweken, want de toekomst ligt vol onzekerheden, maar één ding is zeker: Van Zuijlen staat aan de vooravond van een periode die hem zal confronteren met de rauwe realiteit van oorlog en overleven.
Onwetend
Begin april is Van Zuijlen met zijn luchtvaartregiment al overgeplaatst naar vliegveld De Kooy, ten zuiden van Den Helder. In de nacht van 9 op 10 mei stijgen elf vliegtuigen op vanaf het vliegveld voor een patrouille, onwetend dat de oorlog is uitgebroken. Onder de piloten bevindt zich Jacob van Zuijlen. Tijdens de patrouille wordt een Duitse Heinkel-bommenwerper opgemerkt. De vliegtuigen zetten de achtervolging in, maar het Duitse vliegtuig kan niet achterhaald worden. Wanneer de patrouillecommandant het signaal geeft terug te keren naar De Kooy, merkt Van Zuijlen dit niet op. Het wrange is namelijk dat in zijn Fokker D.21 jachtvliegtuig geen radio zit. Van Zuijlen zet zijn aanval voort.
Noodlot
Dan verschijnt op deze vroege ochtend opeens een tweede Duitse Heinkel en Van Zuijlen raakt met dit toestel in gevecht. Tijdens dit luchtgevecht wordt hij dodelijk getroffen. Zijn Fokker stort niet direct neer, maar blijft doorvliegen richting Valkenburg, linea recta tussen Duitse formaties door. Boven Rijksdorp raakt het vliegtuig uit balans en stort bij de Wassenaarse Slag in de duinen neer. Duitse militairen begraven zijn lichaam bij Hotel Duinoord. Zijn toestel wordt pas in 1946 geborgen. Van Zuijlen wordt slechts 28 jaar.
Laatste rustplaats
Eind mei 1940 wordt Van Zuijlen begraven op de oorlogsbegraafplaats “Het Lange Duin” in Wassenaar. Achter zijn graf wordt de propeller van zijn Fokker geplaatst. Nadat de gemeente Wassenaar besluit om “Het Lange Duin” anders te bestemmen en de graven moeten worden geruimd, vindt er in 1982 een herbegrafenis plaats op het Militair Ereveld Grebbeberg in Rhenen. De gemeente Wassenaar plaatst een monument, zodat de geruimde begraafplaats niet vergeten wordt. De propeller wordt overgebracht naar het Militair Luchtvaartmuseum te Soesterberg.