Jean Simon Thomas

Jean Simon Thomas groeit op in een welgestelde familie. Met een vader, oom en grootvader als gerenommeerde artsen ligt een carrière in de geneeskunde in de lijn der verwachting. Maar Simon Thomas besluit zijn leven over een andere boeg te gooien.

Hij meldt zich aan voor de officiersopleiding op de Koninklijke Militaire Academie in Breda. Als officier dient hij bij zowel de infanterie als de cavalerie, maar in 1916 stapt Simon Thomas over naar de Luchtvaartafdeeling (LVA). Dit militaire luchtvaartdeel is drie jaar daarvoor pas opgericht. Zodoende is Simon Thomas al in de beginjaren betrokken bij de voorloper van de Koninklijke Luchtmacht.

Vergroot afbeelding Zwart-witfoto. Portret van een militair. Hij draagt een donker uniform met een gouden opstaande kraag, daarop is aan weerszijden een zeshoekige ster aangebracht. Hij draagt gouden gewoven epauletten op de schouders. Op zijn borst prijken twee insignes: een gevleugelde W en een vierpuntige ster op iets wat op een zon lijkt.
Beeld: ©NIMH / Fotoafdrukken Koninklijke Luchtmacht
Reserve-majoor-waarnemer Jean Simon Thomas, ca. 1935.

Rentree

Na veertien jaar bij de LVA vindt de inmiddels tot majoor-waarnemer bevorderde Simon Thomas het welletjes en hangt in 1930 als bijna vijftigjarige zijn uniform aan de wilgen. Hij geniet van zijn vrije tijd en verhuist in april 1938 naar Nijmegen. Na de oproep tot algehele mobilisatie in 1939, keert hij als reserve-majoor terug in het leger. Hij wordt commandant  van het vliegveld Waalhaven bij Rotterdam.

Onder druk

Op de vroege ochtend van 10 mei 1940 is het alle hens aan dek op het vliegveld: Duitse vliegtuigen lossen een hoop bommen. Tijdens het bombardement weet Simon Thomas de gevechtscommandopost te bereiken. Ook lukt het om tijdens de aanval acht Fokker-jachtvliegtuigen de lucht in te sturen, zodat zij de strijd aan kunnen gaan. Het is helaas te laat. Duitse parachutisten landen op en rondom het vliegveld en weten binnen twee uur de gevechtscommandopost te omsingelen. Simon Thomas ziet geen andere keuze dan zich over te geven. Duitse soldaten nemen daarop de commandant en zijn stafleden gevangen.

Daar blijft het niet bij. De Duitsers dringen er bij Simon Thomas op aan om andere Nederlandse troepen tot overgave te bewegen. Wanneer Duitse militairen hem naar de 4e Batterij Luchtdoelartillerie rijden, stuiten zij op weerstand. De Nederlanders geven zich niet zomaar over, dus Simon Thomas wordt de auto uitgestuurd om ze op andere gedachten te brengen. Plotseling wordt van beide kanten het vuur geopend, met de reserve-majoor middenin de vuurlinie. In de chaos wordt hij geraakt en overlijdt niet lang daarna. Jean Simon Thomas is een van de hoogste Nederlandse militairen in rang die tijdens de meidagen om het leven komt. Hij wordt begraven op het militair ereveld op de Algemene Begraafplaats Crooswijk in Rotterdam.