Simon van Capel

Simon (Siem) van Capel groeit op als de oudste van elf kinderen in een groot katholiek gezin. Hij wordt geboren op 9 september 1912. Na hem zien zes zusjes en vier broertjes het levenslicht. In de tuinderij van zijn vader, waar voornamelijk groente wordt verbouwd, leert Simon van jongs af aan de fijne kneepjes van het vak. Zijn broers kiezen een ander pad, zij gaan werken als rietsnijders in de polders rond het Zuid-Hollandse dorpje Noorden. Zo werken en leven zij decennia lang, totdat de oorlog ook hun deur bereikt en hun leven voor altijd zal veranderen. 

Vergroot afbeelding Zwart-witfoto. Twee pagina’s uit een boek, links persoonsgegevens met geboortedatum, geboorteplaats, overlijdensdatum en overlijdensplaats. Rechts een foto van een lopende militair, hij kijkt in de camera en draagt een helm en een geweer over zijn rechterschouder, hij loopt langs een tuinhek, in de achtergrond een bestraatte voortuin en een schuur.
Beeld: ©NIMH / Losse Fotografische Objecten
Pagina’s uit het Fotoboek Katwijk gewijd aan Simon van Capel.

Militaire dienst

Dan wordt Van Capel opgeroepen voor militaire dienst. Als dienstplichtig soldaat treedt hij aan bij het 4e Regiment Infanterie. Op 10 mei 1940 begint zijn dag met het lopen van de wacht op vliegveld Valkenburg. De volgende opdracht van zijn regiment is vanuit Noordwijk, via het uitwateringskanaal, het dorp Katwijk aan de Rijn binnen te dringen en te zuiveren van Duitse parachutisten. Voor Van Capel verloopt dit dramatisch. Al op deze eerste oorlogsdag wordt hij tijdens een gevecht met de vijand in Katwijk aan de Rijn dodelijk geraakt. Hij wordt slechts 27 jaar oud.

Laatste rustplaats

Van Capel wordt in eerste instantie begraven aan de Kantineweg in Katwijk. Op 22 juni 1940 vindt een herbegrafenis plaats. Zijn laatste rustplaats vindt hij op de R.K. Begraafplaats Sint Martinus in Noorden. De kerk schenkt het graf aan de familie Van Capel. Tot tweemaal toe wordt aan de familie Van Capel gevraagd om Simon te laten herbegraven op een van de erevelden in Nederland. Hier gaat de familie niet op in. Wel wordt zijn graf in april 1973 binnen het kerkhof in Noorden verplaatst.

Straatnaam als eerbetoon

In 1948 besluit de gemeente om de Nieuwkoopseweg, waar Van Capels ouderlijk huis aan ligt, te veranderen in de Simon van Capelweg. Dit bewijst dat het vroege overlijden van deze dorpsjongen grote indruk heeft gemaakt en het houdt de herinnering aan hem levend. Het huis is nog steeds in het bezit van de familie. Op 4 mei wordt Simon van Capel jaarlijks bij zijn graf herdacht. Zijn naam komt tevens voor in de erelijst gevallenen van de Tweede Kamer der Staten-Generaal.

Met dank aan Bram Poot van het Historisch Genootschap Nieuwkoop.