Nacht van de Marinier

In het kader van het thema van de Maand van de Geschiedenis ('Eureka!') organiseerde het Mariniersmuseum in Rotterdam op donderdag 12 oktober de Nacht van de Marinier. Deze avond stond in het teken van de innovatiekracht van het Korps Mariniers. NIMH-medewerker Martin Hoekstra behandelde enkele historische voorbeelden van innovatie bij de maritieme Special Operations Forces (NLMAROF). 

Witte Huis

De Nacht van de Marinier was een veelzijdig evenement, bestaande uit lezingen, workshops, een nachtelijk museumbezoek en de gelegenheid te genieten van het uitzicht vanaf het dak van het historische Witte Huis. Dit was in de negentiende eeuw het hoogste kantoorgebouw van Europa. Historische re-enactors toonden de uniformen en uitrustingen van de mariniers door de eeuwen heen. 

De lezingen besloegen verschillende ‘innovatieterreinen’ in heden, verleden en toekomst. Zo wisselden de verhalen over het nieuwe force design van het Korps en vernieuwende inzichten over het voorkomen van psychologische problemen bij hoog-risico professionals zich af met een demonstratie van de ontwikkeling van vuurwapens in de zeventiende eeuw.

NLMARSOF

Samen met luitenant-kolonel der mariniers Eric Lieftink, de opvolgend commandant van NLMARSOF, vertelde Hoekstra over innovatie bij deze eenheid. Hoekstra (auteur van ‘Zonder Vrees, Zonder Overmoed’, het boek over NLMARSOF) gaf enkele voorbeelden van noviteiten op technisch, organisatorisch en sociaal gebied uit het recente verleden. Overste Lieftink lichtte een tipje van de sluier op over het ontwikkeling van de eenheid in heden en toekomst. De lezing vormde een mooie gelegenheid om het NLMARSOF-boek nog eens onder de aandacht te brengen, waarvan de eerste druk inmiddels bijna is uitverkocht.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©NIMH