MARVA-veteraan Francine Cools-van Straten (100) overleden

Francine Cools-van Straten is geboren op 12 juli 1923 in Amsterdam en is zeventien jaar als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. Na de bevrijding werkt ze eerst een jaar in Zweden, maar als ze terug is in Nederland meldt zij zich direct bij de Marine Vrouwenafdeling (MARVA). Afgelopen woensdag 18 oktober overlijdt Francine Cools-van Straten op 100-jarige leeftijd.

Bij de MARVA

Wanneer Cools-van Straten hoort dat een aantal vrouwen naar Indonesië mogen, twijfelt ze geen moment en biedt ze zich direct aan. Daar werkt ze twee jaar als secretaresse van de stafofficier codedienst. In haar functie als secretaresse bedenkt zij schuilnamen voor schepen en havens, omdat de telefoonlijnen afgetapt waren door het Republikeinse leger. Door haar werk blijft onbekend welk schip in welke haven binnenkomt. In het MARVA-huis heeft ze naar eigen zeggen de tijd van haar leven gehad. De vrouwen delen lief en leed met elkaar. Na haar periode bij de MARVA blijft Cools-van Straten actief bij Ex-act, de vereniging van ex- en actief dienende vrouwelijke militairen der Koninklijke Marine. Voor haar is het belangrijk de verbinding te houden. Zelfs op hoge leeftijd slaat ze geen reünie, borrel of Veteranendag over.

Interview

In augustus hebben NIMH-medewerkers Anne Beckers en Riccardo Sietsma haar geïnterviewd. Het interview vond plaats bij Cools-van Straten thuis in Uden. Het is opgenomen en komt in de digitale collectie van het NIMH, waardoor haar verhaal is veiliggesteld voor de toekomst. 

Vergroot afbeelding
Beeld: ©NIMH