Presentatie 'Van iedereen en niemand'

Deze week is de handelseditie van 'Van iedereen en niemand' gepresenteerd, over de geschiedenis van de helikopter binnen de Nederlandse krijgsmacht. Auteur Rolf de Winter overhandigde het eerste exemplaar aan Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim. 

Vergroot afbeelding
Beeld: ©NIMH
Rolf de Winter overhandigt het eerste exemplaar van 'Van iedereen en niemand' aan generaal Eichelsheim

Ondergeschoven kind

De plechtigheid vond plaats op vliegbasis Gilze-Rijen, de thuishaven van het Defensie Helikopter Commando (DHC). Na het ontvangst en de opening door NIMH-directeur Ben Schoenmaker gaf Rolf de Winter een korte toelichting op zijn publicatie. In 'Van iedereen en niemand' zet De Winter de moeizame intrede van de helikopter uiteen. Internationaal was het toestel al snel van grote waarde, maar door keuzes in de Nederlandse politieke en militaire top in Nederland lange tijd een ondergeschoven kind. Pas in de jaren '90 van de vorige eeuw weet de helikopter zijn definitieve plek in de krijgsmacht te veroveren.

Geluksmomentje

De Winter lichtte kort de vijf hoofdlijnen van zijn onderzoek toe: de technologie van de verschillende helikopters; de rol van strategie, doctrine en tactiek; de taakopvattingen voor de helikopter van de krijgsmachtonderdelen; de rol van de politiek ambtelijke leiding en de organisatorische inbedding binnen de krijgsmacht. Hij noemde het moment dat hij zijn werk voor het eerst in boekvorm in handen had een geluksmomentje. "Net als toen Giménez laatst een hattrick scoorde tegen Ajax," aldus De Winter, die een groot Feyenoordfan is. 

Na deze toelichting vertelde generaal-majoor b.d. Theo ten Haaf over de geschiedenis van de Groep Lichte Vliegtuigen (GPLV) tot de oprichting van DHC in 2008. Aan de hand van persoonlijke ervaringen en observaties schetste Ten Haaf een beeld hoe de helikopter een plek had in de "ordentelijke wereld" van de jaren '70 en '80 en uiteindelijk met de uitzendingen naar Irak en Afghanistan zijn coming of age beleefde. De helikopter was zodoende in zijn optiek "van marge naar middelpunt" gegaan.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©NIMH

'Lelijk eendje'

Commandeur b.d. Gerhard Polet, oud-commandant DHC, deed in zijn presentatie uit de doeken hoe de oprichting van DHC in zijn werking was gegaan. De helikopter was vanwege de lage prioriteit en onvoldoende budget lange tijd als "hete aardappel" beschouwd. Toen de oprichting van DHC eenmaal rond was, verliepen de eerste jaren moeizaam vanwege de verschillen tussen de helikoptereenheden, de bezuinigingen en uitzendingen die een zware druk legden op het commando. Ook Polet sprak van een volwassenwording: "Een lelijk eendje dat een mooie zwaan werd."

Afsluitende spreker was commodore-vlieger Pier Schipmölder, de huidige commandant van DHC. Hij sprak over het huidige stand van zaken en de toekomstplannen van de verschillende helikopters waar DHC mee werkt. 

Overhandiging

De laatste akte was de overhandiging van het eerste exemplaar door de auteur aan generaal Eichelsheim. Een mooi en logisch gebaar, aangezien de generaal zelf carrière maakte bij 301 Squadron, de eerste eenheid die werd uitgerust met een Apache. Later werd de generaal ook Hoofd Helikopter Operaties bij DHC. 

Nu te koop

De handelseditie van 'Van iedereen en niemand' is nu verkrijgbaar in de boekwinkel of via de website van uitgeverij Boom.