Collectie Bussemaker gedigitaliseerd

In 2019 schenkt de familie Bussemaker een archiefcollectie aan het NIMH. Het gaat om stukken van Anton Bussemaker, commandant van de O 16. Onder zijn leiding worden tijdens de Tweede Wereldoorlog vier Japanse troepentransportschepen getorpedeerd. De collectie is een belangrijke bron voor onderzoek naar de Onderzeedienst en is nu digitaal toegankelijk.

Na de succesvolle aanval spreken verschillende geallieerde kranten van een grote overwinning voor de Nederlandse strijdkrachten. De opgewekte stemming houdt niet lang aan. In de nacht van 14 op 15 december 1941 slaat het noodlot toe. De onderzeeboot raakt een zeemijn, explodeert en zinkt naar de bodem van de zee. 41 bemanningsleden komen om het leven, onder wie Anton Bussemaker.

Modernisering onderzeedienst

Gedurende zijn carrière brengt Bussemaker veel teweeg. Hij is verantwoordelijk voor de modernisering en het gebruik van nieuwe tactieken van onderzeeboten in Nederland en toenmalig Nederlands-Indië. De Nederlandse onderzeedienst ontwikkelt in de vooroorlogse jaren internationaal gezien een van de meest moderne onderzeeboottactieken.

Volledig digitaal

De collectie van Bussemaker biedt een unieke inkijk in de bijdrage van marineofficier Bussemaker bij de inzet van en ontwikkelingen bij de Onderzeedienst. De volledige collectie is gedigitaliseerd en via deze link te doorzoeken.