Aanwinst: bijzondere prentencollectie

Onlangs heeft het NIMH een bijzondere collectie in ontvangst mogen nemen. Het gaat om 227 prenten, in de loop der jaren verzameld door Jacques Bartels. Deze verwerving markeert de start van een prentenverzameling bij het NIMH. De prenten, allen litho’s uit de 19e eeuw, zijn vervaardigd door drie kunstenaars en hebben allen een militair thema en dan met name militaire kostuums.

Van de hand van Johannes Paulus Houtman (1803-1841) worden 156 litho’s aan de collectie toegevoegd. Houtman vervaardigde deze rond 1830 in Utrecht. Hiervan zijn er 150 ingekleurd. Onderwerpen zijn onder andere schutter- en jagerskorpsen, infanterie, de Oost- en West-Indische korpsen en marine, cavalerie, artillerie en genie. Houtman was van beroep steendrukker, boekverkopen, lithograaf en tekenaar.

Vergroot afbeelding Een prent in sepia-tinten. Afgebeeld staat een militair in uniform, op de rug gezien, terwijl hij een paard wil bestijgen.
Beeld: NIMH.
Een van de bijzondere litho's van Johannes Paulus Houtman.

Uniformen van de Nederlandse Land- en Zeemacht

Hendrik Wilhelmus Last (1817-1873) vervaardigde rond 1847 diverse handgekleurde litho’s met als onderwerp de kostuums van de Nederlandse Land- en Zeemacht. Deze litho’s zijn door de gebroeders van Langenhuysen en D. van Lier uitgeven. Last studeerde aan de Amsterdamse Academie en aan de Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Hierna werkte hij als lithograaf en tekenaar. Zijn hoofdonderwerpen waren interieurs met figuren in waterverf. Hij vervaardigde enige litho’s met militaire onderwerpen, waarvan het NIMH er nu dus 28 heeft verworven.

Vergroot afbeelding Een prent in kleur. Afgebeeld staat een militair in unform, zittend aan een tafel.
Beeld: NIMH
Een van de prenten van Hendrik Wilhelmus Last.

Handgekleurde litho's

Het onderwerp van de 43 handgekleurde litho’s van de Belgische Jean-Baptiste Madou (1796-1877), die het NIMH in de collectie heeft opgenomen, betreft de militaire kostuums van het Koninkrijk der Nederlanden. Madou vervaardigde deze rond 1825 in Brussel. Voor 12 prenten liet hij zich inspireren door A. Courtois en bij één prent door L. Boëns. In het dagelijks leven was Madou illustrator, lithograaf en etser. De militaire interesse stamt waarschijnlijk uit de tijd dat hij professor was aan de Militaire school te Brussel.

De collectie van het NIMH is een mooie verzameling prenten rijker die, naar verwachting, een groot publiek zal aanspreken.
 

Vergroot afbeelding Een prent in kleur. Op de voorgrond staat een militair in unfiform afgebeeld die op een trommel slaat. Op de achtergrond zijn de contouren van het slagveld te zien.
Beeld: NIMH
Ook deze prent van de Belgische Jean-Baptiste Madou behoort vanaf heden tot de collectie van het NIMH.