Collectie modelbouwtekeningen online

De modelbouwtekeningen van de schepen van de Koninklijke Marine zijn vanaf nu digitaal beschikbaar. De modelbouw is vooral populair in de jaren ‘80, maar ook vandaag de dag worden er aan de hand van deze tekeningen fraaie modelbouwschepen gebouwd.

De modelbouwtekeningen van de schepen van de Koninklijke Marine in deze collectie zijn specifiek bedoeld voor de modelbouw. De afdeling scheepsbouw van de Marine, die later onder Directie Materieel Koninklijke Marine valt, heeft deze tekeningen speciaal aangepast voor modelbouw.

De collectie Modelbouwtekeningen Koninklijke Marine bestaat uit 81 tekeningen voor de modelbouw van schepen van de Koninklijke Marine. De meerderheid van de schepen is niet langer in dienst, enkelen varen nog wel. De tekeningen zijn gescand, digitaal toegankelijk en voorzien van informatie betreffende de schaal, tekeningnummer en formaat en van welke klasse het schip is. Voor de ordening is gekozen rubrieken te maken voor het soort schip. De collectie is volledig openbaar en heeft een looptijd van 1936-2011.

De collectie is digitaal in te zien via deze link.

Vergroot afbeelding Zwart-witafbeelding van een modelbouwtekening. In zwarte lijnen is de bouw van een kustmijnveger weergegeven. Rechtsboven staan afmetingen van lengte, breedte en diepgang. Rechtsonder staan specificaties over het type schip.
Beeld: ©NIMH / Collectie Modelbouwtekeningen Koninklijke Marine
Modelbouwtekening van een kustmijnveger uit de Dokkum/Wildervank-klasse