Minister Brekelmans ontvangt eerste exemplaar 'Op mars met traditie'

Militaire tradities spelen van oudsher een belangrijke rol. Tijdens Prinsjesdag, inhuldigingen of staatsbezoeken benadrukken tradities de relatie tussen koning, staat en de krijgsmacht. Piet Kamphuis, oud-directeur van het Nederlandse Instituut voor Militaire Historie (NIMH), onderzoekt in de nieuwe publicatie 'Op mars met traditie' waarom en hoe tradities van de krijgsmacht de afgelopen 75 jaar zijn aangepast aan politieke, maatschappelijke en interne ontwikkelingen.

Groepsgevoel

Binnen de krijgsmacht zijn er veel tradities te vinden. Elk regiment, korps, schip, squadron of andere eenheid heeft zo zijn eigen gebruiken en rituelen. Deze bevorderen het groepsgevoel, of ‘esprit de corps’, die kenmerkend is voor de krijgsmacht. Bovendien draagt het ook bij aan de gevechtskracht.

Nieuw traditiebeleid

Na de Tweede Wereldoorlog moet de krijgsmacht opnieuw worden opgebouwd en daarmee ook de oude tradities een nieuwe plek krijgen. In ‘Op mars met traditie’ beschrijft Kamphuis hoe twee adviescommissies de grondslag leggen voor een nieuw traditiebeleid. Kamphuis vertelt dit op een heldere, hier en daar anekdotische, maar zeker ook kritische manier.

Minister van Defensie Ruben Brekelmans ontving vorige week het eerste exemplaar uit handen van de auteur. Geïnteresseerden kunnen de publicatie op afspraak in komen zien in de studiezaal van het NIMH.

Vergroot afbeelding Twee mannen kijken lachend elkaar aan en schudden elkaar de hand. In hun andere hand houden zij een boek vast. Achter hen zijn twee vlaggen en een open haard te zien.
Beeld: ©NIMH
Minister Brekelmans (rechts) krijgt het eerste exemplaar overhandigd van Piet Kamphuis.