Dubbele almanakken van cadetten en adelborsten
Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) beschikt over enkele tientallen almanakken. Het betreffen jaarboeken van lichtingen cadetten van de Koninklijke Militaire Academie (KMA) en adelborsten van het Koninklijk Instituut Marine. In de collectie zitten een aantal dubbele exemplaren. Graag maken we de liefhebber blij met een of meerdere exemplaren.
Namenlijsten
In een dergelijke almanak staat zeer veel informatie over de instituten van toen beschreven. De almanakken van de KMA-cadetten beschikken over naamlijsten van alle aspirant-(onder)officieren die in dat betreffende jaar met hun opleiding bezig zijn, geordend naar krijgsmachtonderdeel en studiejaar. In sommige jaargangen zijn de namen voorzien van woonadressen, wat een goed beeld geeft waar de cadetten allemaal vandaan kwamen.
Daarnaast zijn ook namenlijsten van verschillende organisaties binnen de KMA en de krijgsmacht in opgenomen: van cadettenverenigingen tot het ministerie. Kalenders en verjaardagen van leden van het Koninklijk Huis mogen hierin niet ontbreken. Tot slot zijn de teksten van liederen die gezongen werden terug te vinden.
Bonte verzamelingen
Opvallend genoeg ontbreken de naamlijsten van adelborsten in hun jaarboeken. Tenminste, deze zijn niet op dezelfde manier geordend als de lijsten bij de cadetten. Daarvoor in de plaats zijn er namenlijsten opgenomen van de verschillende sportclubs, zoals (uit het jaarboek van 1908) de Adelborsten Football- en Hockeyclub en de “Ping-Pong-Club”. Aan bod komen de samenstellingen van de zeemacht, met bemanningslijsten en gedetailleerde beschrijvingen van de rangen en bijbehorende onderscheidingstekens. In latere edities zijn uitgebreide verslagen te lezen van diverse reizen die door de adelborsten ondernomen zijn.
Alleraardigst zijn de zogenaamde mengelwerken die helemaal achterin te vinden zijn. Het zijn bonte verzamelingen van diverse teksten, vaak met een grappige inslag, ingestuurd door cadetten en adelborsten met prachtige (waarschijnlijk) bijnamen als ‘Totto en Zwarte’, ‘Maukie’, ‘Asymptoot’ en ‘Eronoele’.
Oude jaargangen
De jaarboeken zijn afkomstig uit een brede periode, lopend van eind 19e eeuw tot de jaren 1980. Zoals gezegd, gaat het om enkele tientallen exemplaren. Het oudste boekje is de cadettenalmanak van 1879. De nieuwste is het jaarboek van het Korps Adelborsten uit 1985, dat bovendien opgesierd is met veel foto’s.
Geïnteresseerden kunnen via per e-mail contact opnemen.