Plein 4. De geschiedenis van een logement en een departement

In 1746 nam de stad Rotterdam voor haar afgevaardigden in de Haagse bestuurscolleges aan het Plein in s-Gravenhage een fraai logement in gebruik. In dit statige gebouw werd in 1820 het Departement van Oorlog gehuisvest.

Het gebouw ademt nog altijd de klassieke sfeer van een 18e-eeuwse patriciërswoning. Het huidige Ministerie van Defensie bewoont nog steeds deze historische plek. Deze honkvastheid is uniek. Terwijl andere ministeries in de loop der jaren meer dan eens verhuisden, is Plein 4 al meer dan 185 jaar – met een onderbreking tijdens de Tweede Wereldoorlog – de zetel van Oorlog en later Defensie.

Dit ministerie kon op dezelfde plaats blijven, omdat er steeds ter plekke ruimte is geweest voor de nodige uitbreidingen. Het oorspronkelijke Plein 4 maakt nu nog maar een klein deel uit van het totale Plein-Kalvermarkt-complex, maar is nog wel het kloppend hart van het ministerie. Hier bevinden zich de stijlvolle ontvangst- en vergaderruimtes en de werkkamers van onder andere de minister. Plein 4 schetst de bouw en verbouw van dit gehele complex. Het beschrijft de bewoners en gebruikers van toen en nu. Het plaatst het logement en het latere departement in de context van de Haagse geschiedenis.

Deze kleurrijke tweede uitgave is herzien en uitgebreid met de ontwikkelingen van rond de eeuwwisseling. Ook is er fraai, nieuw illustratiemateriaal aan toegevoegd. Vooral de schitterende interieurfotos geven een mooi beeld van hoe dit monumentale gebouw aan het Plein er van binnen uitziet.

Productspecificaties

Titel: Plein 4. De geschiedenis van een logement en een departement
Auteurs: Ben Schoenmaker, Paul Peucker en Alan Lemmers
Uitgever: Boom, Amsterdam
ISBN: 90 85064 20 1