Voor vriend en vijand paraat. De geschiedenis van Vliegbasis Leeuwarden

Vliegbasis Leeuwarden is al decennia een belangrijke vliegbasis van de Koninklijke Luchtmacht. De oorsprong van dit vliegveld gaat terug tot in de jaren dertig. Toen kregen de plannen om bij Leeuwarden een luchtvaartterrein aan te leggen concreet vorm. Dit was het resultaat van de inspanningen van een groep Friese burgers.

Op 5 juli 1937 landde op vliegveld Leeuwarden het eerste toestel, een jaar later vond de officiële opening plaats. Aanvankelijk was het luchtvaartterrein vooral in gebruik bij de KLM. Tijdens de Tweede Wereldoorlog transformeerde de Luftwaffe het vliegveld tot een ‘Fliegerhorst’. Deze speelde een belangrijke rol bij het met (nacht)jagers onderscheppen van geallieerde bommenwerpers.

In 1949 kreeg het vliegveld een militaire status. Vliegbasis Leeuwarden is nu al ruim zeventig jaar een belangrijke basis. Vanaf hier is gevlogen met onder meer de Gloster Meteor, de Hawker Hunter, de Starfighter en de F-16. 'Voor vriend en vijand paraat' schetst in woord en beeld de geschiedenis van dit vliegveld. Daarbij besteden de auteurs ook veel aandacht aan de relatie tussen de basis en de samenleving, waaronder de bijzondere band met de Waddeneilanden. Een apart hoofdstuk is gewijd aan de problematiek van de geluidshinder.

Productspecificaties

Titel: Voor vriend en vijand paraat: de geschiedenis van Vliegbasis Leeuwarden
Auteurs: Tjebbe J. de Jong, Ben Schoenmaker en Quirijn van der Vegt
Uitgever: Van Wijnen, Franeker
ISBN: 978 905194 384 9