Luchtbrug in Sudan

Duur missie: 24 oktober 1972 - 24 december 1972
Aantal militairen: 7
Dodelijke slachtoffers: geen
Dapperheidsonderscheidingen: geen

Sudan is sinds 1 januari 1956 onafhankelijk, maar van een eenheid was van begin af aan geen sprake. In theorie waren in Sudan religie en staat gescheiden, maar in de praktijk hadden islamitische regels de overhand. Dit leidde tot onvrede in het christelijk-animistische zuiden van het land en ontaardde uiteindelijk in een burgeroorlog met het islamitische noorden.

De Eerste Sudanese burgeroorlog begon al in 1955 en zou duren tot 1972. Toen kwam het tot een akkoord tussen de strijdende partijen. Tijdens het conflict werden bijna 700.000 mensen verdreven van huis en haard.

Vluchtelingenprobleem

Na het vredesakkoord bleef het vluchtelingenprobleem bestaan. Een groot gedeelte van de Sudanese vluchtelingen had gebrek aan eten, drinken, medicijnen en dekens. Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de VN, Sadruddin Aga Khan, vroeg de lidstaten van de Verenigde Naties hulpgoederen en transportmiddelen te leveren. De Nederlandse regering besloot een Fokker F-27 Troopship van 334 Squadron in te zetten.

Troopship in VN-dienst

Speciaal voor deze humanitaire VN-missie werd een F-27 getransformeerd tot een VN-toestel. Alleen een Nederlandse vlag op de romp gaf de herkomst van het transporttoestel nog weg. Ook aan de bemanning was niet te zien dat zij uit Nederland afkomstig was. Alle 6 leden droegen een tropenuniform van de mariniers zonder Nederlandse vlag en zonder rangonderscheidingstekens.

Luchtbrug

Op 24 oktober 1972 vertrok de Troopship vanaf Vliegbasis Soesterberg met 3 vliegers, 2 boordwerktuigkundigen en 1 radiotelegrafist. De eindbestemming was de Sudanese hoofdstad Khartoem.

De Troopship vervoerde 2 maanden lang hulpgoederen van Khartoem naar de Zuid-Sudanese steden Malakal, Juba en Wau. In het begin vervoerde het toestel alleen dura (een soort tarwe). Na een aantal weken verzorgden de Nederlanders ook de aanvoer van medicijnen, ziekenhuisinstrumenten, dekens en kleding.

De bemanning van de Troopship transporteerden in 2 maanden tijd bijna 200 ton hulpgoederen en vloog 140.000 kilometer. Op 24 december 1972 eindigde de operatie en keerde het detachement weer terug naar Nederland.