Multinational Advisory Police Element (MAPE) en de European Commission Police Assistance in Albania (ECPA)

Duur missie: 15 mei 1997 - 31 augustus 2002
Aantal militairen: 43
Dodelijke slachtoffers: geen
Dapperheidsonderscheidingen: geen

Het communistische regime in Albanië eindigde in 1991. Hierna liet een groot deel van de bevolking zich begin jaren '90 door de ‘snel-rijk’-plannen van doortrapte zakenlieden verleiden. Ongeveer de helft van alle Albanese families raakte gedupeerd door zogeheten piramidespelen.

Zij legden de schuld voor hun ellende bij de Albanese regering. Een volksopstand in januari 1997 en het vertrek van de regering op 1 maart was het gevolg. Chaos en wetteloosheid vierden steeds meer hoogtij in de Albanese samenleving.

Oprichting MAPE

De West-Europese Unie (WEU) besloot op 2 mei 1997 tot de oprichting van het Multinational Advisory Police Element (MAPE). MAPE moest de Albanese autoriteiten adviseren op het gebied van de openbare orde, grensbewaking, logistiek en communicatie. Vanaf 12 oktober 1997 zorgde het ook voor de opleiding, training en uitrusting van politieagenten en hield toezicht op het politieapparaat. Dat laatste in het bijzonder tijdens de periode rond de gemeenteraadsverkiezingen van 18 en 19 juni 1998.

ECPA als overbruggingsmissie

De Europese Unie besloot begin 2001 de European Commission Police Assistance in Albania (ECPA) in het leven te roepen. Dit als overbruggingsmissie tussen MAPE en het nog op te zetten CARDS-programma (Comité Assistance Reconstruction Development and Stabilisation). ECPA wilde de Albanese overheid op strategisch niveau adviseren over politieaangelegenheden. Daarmee zou Albanië op termijn aan West-Europese standaarden kunnen voldoen.