Noodhulp Pakistaanse burgeroorlog

Duur missie: 12 juli 1971 - 20 juli 1971
Aantal militairen: 4
Dodelijke slachtoffers: geen
Dapperheidsonderscheidingen: geen

Bij de dekolonisatie van Brits-Indië in 1947 kregen Indiase moslims een eigen staat, Pakistan. Dat bestond uit een westelijk deel (waar de regering zetelde) en een 1.500 kilometer verderop gelegen oostelijk deel (het huidige Bangladesh). In 1971 riep Oost-Pakistan de onafhankelijkheid uit en begon er een bloedige burgeroorlog.

Sinds 1947 was onder de bevolking in het oostelijke deel van Pakistan het gevoel gegroeid dat zij niet als volwaardige Pakistani werden gezien. Bij verkiezingen in 1970 behaalde de Awami League de absolute meerderheid van de stemmen. Deze partij wilde dat oostelijk Pakistan een zelfstandig land zou worden. Op 7 maart 1971 eiste de politiek leider van de Awami League onafhankelijkheid.

Legerinzet na verkiezingen

De Pakistaanse president wilde daar niets van weten en zette eind maart 1971 het regeringsleger in. De burgeroorlog die hieruit ontstond, liep volledig uit de hand. Het leger richtte een enorm bloedbad aan onder de bevolking van Oost-Pakistan, de Bengali. De schattingen over het aantal burgerdoden lopen op tot 3 miljoen. Daarnaast vluchtten er ongeveer 10 miljoen Bengali naar buurland India.

Vluchtelingen in India

India kon de enorme vluchtelingenstroom nauwelijks aan. De vluchtelingenkampen raakten snel overvol en door het uitbreken van epidemieën dreigde een humanitaire ramp. India riep daarop de hulp van het buitenland in.

De internationale hulp kwam snel op gang. Op verzoek van de hulporganisatie Terre des Hommes bracht de Koninklijke Luchtmacht bijna 3 ton medische hulpgoederen naar India om de eerste nood te verlichten.

De langste vlucht

Op 12 juli 1971 vertrok een Fokker F-27 Troopship van 334 Squadron met de medicijnen vanaf Vliegbasis Soesterberg. Het toestel vloog eerst via Nice (Frankrijk) en Brindisi (Italië) naar het Turkse Istanbul. De vlucht ging de volgende dag verder via Diyarbakir (Turkije) en Teheran (Iran) naar – opmerkelijk genoeg – de West-Pakistaanse stad Karachi. Op 15 juli arriveerde de Troopship op haar eindbestemming, Calcutta in India.

Na het transport van de hulpgoederen naar een vluchtelingenkamp vloog de Fokker via dezelfde route terug naar Nederland. Op 20 juli landde de bemanning weer veilig op Soesterberg. De reis van bijna 17.000 kilometer was de langste vlucht die 334 Squadron in haar 27-jarig bestaan tot dan toe had gemaakt.