Operatie Amber Fox, Macedonië

Duur missie: 26 juni 2002 - 15 december 2002
Aantal militairen: 374
Dodelijke slachtoffers: geen
Dapperheidsonderscheidingen: 2

De Macedonische bevolking bestaat hoofdzakelijk uit Slavische Macedoniërs en etnische Albanezen. De Slavische Macedoniërs bezetten traditioneel de sleutelposities in de samenleving.

Etnisch-Albanese partijen maakten deel uit van vrijwel alle opeenvolgende regeringen. Toch was er tot 2001 weinig werk gemaakt van hun eisen. Zij wilden een vastgelegde politieke en sociaal-economische gelijkheid binnen Macedonië.

Staakt-het-vuren

De Albanezen probeerden met geweld hun eisen kracht bij te zetten. De partijen sloten op 6 juli 2001 een staakt-het-vuren. De Slavisch-Macedonische en etnisch-Albanese leiders ondertekenden vervolgens op 13 augustus het akkoord van Ohrid. Dat erkende de grondgebieden en het multi-etnische karakter van Macedonië.

Politieteams

De Macedonische regering moest vervolgens haar gezag in Macedonië herstellen. Zij koos voor de inzet van multi-etnische politieteams. Die zouden geleidelijk ontplooien in de voormalige conflictgebieden. Waarnemers van de Europese Unie (European Union Monitor Mission) en van de Organisatie voor Vrede en Samenwerking in Europa (OSVE Spillover Mission) zouden de terugkeer monitoren.

Operatie Amber Fox

De verantwoordelijkheid voor de veiligheid van de waarnemers lag bij de Macedonische autoriteiten. President Trajkovski verzocht daarom de NAVO om een beperkte troepenmacht (Task Force Fox, TFF) in Macedonië te plaatsen. De TTF diende als aanvullende veiligheidsmaatregel voor de waarnemers. Operatie Amber Fox was hiermee een feit. Met uitzondering van de periode rond de verkiezingen richtte TFF zich – alleen op de voormalige crisisgebieden in het noordwesten van het land, het werkterrein van de internationale waarnemers. TFF mocht niet in heel Macedonië op treden.