Operatie Support Democracy en Uphold Democracy, Haïti

Duur missie: 1 november 1993 - 17 maart 1995
Aantal militairen: 673
Dodelijke slachtoffers: geen
Dapperheidsonderscheidingen: geen

De slavenbevolking van Haïti bevrijdde zich in 1804 van het Franse koloniale juk en riep in 1806 de onafhankelijke republiek Haïti uit. Burgeroorlogen en een laag ontwikkelingspeil verhinderden echter dat de Haïtiaanse economie tot bloei kon komen. De politieke leiders zagen hun functie vooral als een winstgevende onderneming. Corruptie, vriendjespolitiek en politieke moorden waren aan de orde van de dag.

Democratisering

Haïti stortte zich eind jaren '80 van de twintigste eeuw in een moeizaam en onzeker democratiseringsproces. Dat liep in december 1990 uit op de verkiezing van de linkse priester Jean-Bertrand Aristide tot president. Met zijn eigenzinnige democratiserings- en hervormingsbeleid joeg deze de zittende elite tegen zich in het harnas. Het leger onder bevelhebber Raoul Cedras zette Aristide in oktober 1991 af.

Embargo

De Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) probeerde door middel van een handelsverbod en diplomatieke druk de terugkeer van Aristide voor elkaar te krijgen. Het OAS-embargo werd door de VN-Veiligheidsraad bekrachtigd op 16 juni 1993. Op 13 oktober dat jaar begon operatie Support Democracy. Gedurende deze operatie zag een internationaal vlootverband toe op de handhaving van het embargo.

Embargo aangescherpt

Ondanks de druk die uitging van Support Democracy bleven de onderhandelingen met de machthebbers in Haïti zonder resultaat. De VN-Veiligheidsraad scherpte daarom op 6 mei 1994 het embargo verder aan. De raad gaf de lidstaten twee maanden later toestemming de terugkeer van Aristide desnoods met geweld af te dwingen (operatie Restore Democracy). Enkele uren voordat een multinationale troepenmacht tot actie over zou gaan wisten Amerikaanse onderhandelaars een akkoord met de Haïtiaanse machthebbers te bereiken. Daarna ging de operatie verder onder de naam Uphold Democracy.