Trainingsmissie in Tanzania

Duur missie: 18 augustus 1965 - 24 december 1965
Aantal militairen: 12
Dodelijke slachtoffers: geen
Dapperheidsonderscheidingen: geen

In 1964 kwam de Verenigde Republiek Tanzania tot stand. Deze werd gevormd uit Tanganyika en de eilanden Zanzibar en Pemba. De eerste president was Julius Nyerere. Canada, China en West-Duitsland hielpen het nieuwe land met de opbouw van een krijgsmacht. In 1965 stopte Duitsland daarmee en vroeg Nyerere Nederland om steun.

Tanganyika was voor de Eerste Wereldoorlog een deel van de Duitse kolonie in Oost-Afrika. Na de oorlog kwam dit gebied onder Brits bewind. In 1961 werd het onafhankelijk. Onder leiding van president Julius Nyerere verenigde Tanganyika zich op 26 april 1964 met de eilanden Zanzibar en Pemba.

Een eigen krijgsmacht

Voor de opbouw van een krijgsmacht kreeg Tanzania hulp van Canada, China en Bondsrepubliek Duitsland. Canada en China leidden personeel van de landmacht op. West-Duitsland zou 4 schepen bouwen voor de Police Marine Unit (PMU) en een deel van de bemanning opleiden. In de tussentijd kreeg Tanzania alvast 4 oude, houten schepen in bruikleen.

Geen Duitse maar Nederlandse hulp

Er was wel een voorwaarde voor de Duitse hulp: Tanzania moest zijn banden met Oost-Duitsland opgeven. Dat weigerde president Nyerere en in februari 1965 verbrak West-Duitsland alle diplomatieke betrekkingen. Daarop vroeg Nyerere Nederland om hulp. Op 23 april 1965 was er een gesprek met drie Nederlandse ministers, onder wie de minister van Defensie. De ministers gingen akkoord met het Tanzaniaanse verzoek.

Het Nederlandse aandeel in de trainingsmissie in Tanzania

De Koninklijke Marine stelde een detachement van 12 man samen. Dit kwam op 19 augustus 1965 aan in Tanzania. Het marinepersoneel ging eerst aan de slag met de 4 oude schepen. Die waren er erg slecht aan toe. Er waren ook geen reserveonderdelen en de PMU wilde niet helpen met de reparaties. De Nederlanders kregen uiteindelijk geen enkel schip in de vaart.

De detachementscommandant besloot zich daarom te richten op theorielessen aan het personeel van de PMU. Ook daar kwam niets van terecht. De commandant van de PMU vond dat zijn personeel al een goede opleiding had genoten.

Einde trainingsmissie

Op 16 december 1965 maakte president Nyerere bekend dat de Tanzaniaanse regering geen belangstelling meer voor de 4 schepen had. Dit betekende het einde van de trainingsmissie. Op 18 december werd het marinedetachement opgeheven, waarna de Nederlanders op 23 december naar huis terugkeerden.