United Nations Yemen Observation Mission (UNYOM)

Duur missie: 27 november 1963 - 12 september 1964
Aantal militairen: 10
Dodelijke slachtoffers: geen
Dapperheidsonderscheidingen: geen

Op 18 september 1962 overleed de koning van Jemen. Enkele dagen later pleegde Abdullah as-Sallal, een kapitein van zijn lijfwacht, een staatsgreep. De troonopvolger, Mohammed al-Badr, vluchtte daarop met zijn gevolg naar de bergen in Noord-Jemen. Er brak een burgeroorlog uit, waarin ook Egypte en Saudi-Arabië zich mengden. De VN probeerde het conflict te stoppen.

Conflict verspreidt zich

Het conflict tussen de aanhangers van as-Sallal en de royalisten onder al-Badr verspreidde zich in oktober 1962 over heel het land. Dat gebeurde nadat de beide partijen steun kregen vanuit het buitenland. Egypte stuurde troepen, wapens en voorraden naar Jemen om as-Sallal te steunen. Saudi-Arabië leverde wapens en voorraden aan al-Badr en zijn koningsgezinde strijders.

De VN-Veiligheidsraad grijpt in

Onder internationale druk kwamen Egypte en Saudi-Arabië in april 1963 nader tot elkaar. Egypte zegde toe zijn expeditieleger terug te trekken en de landen spraken af de militaire leveranties aan Jemen stop te zetten. Op 11 juni 1963 besloot de VN-Veiligheidsraad waarnemers naar Jemen te sturen. Zij moesten toezien op de uitvoering van het akkoord tussen Egypte en Saudi-Arabië. Dit was de United Nations Yemen Observation Mission (UNYOM). De missie ging op 4 juli 1963 van start. Egypte en Saudi-Arabië moesten UNYOM bekostigen.

Het Nederlandse aandeel in UNYOM

Langs het onoverzichtelijke grensgebied tussen Jemen en Saudi-Arabië had de VN een gedemilitariseerde zone ingesteld. Voor de controle daarvan bleken meer waarnemers nodig dan gedacht. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken liet de VN weten dat Nederland bereid was 2 officieren voor de uitbreiding van UNYOM te leveren. Zij kwamen op 27 november 1963 in Jemen aan. Later arriveerden nog 2 waarnemers.

Taken waarnemers

De Nederlandse waarnemers rouleerden tussen verschillende vaste en tijdelijke observatieposten. Zij hielden toezicht op zowel Egyptische troepenbewegingen als het grensgebied tussen Jemen en Saudi-Arabië. Daarvoor gingen de Nederlanders wanneer nodig mee met luchtverkenningen en voerden ze patrouilles uit op de grond. De laatste Nederlandse militair keerde op 12 september 1964 terug.