Wilt u meer weten over de strijd tijdens de meidagen van 1940? Of zoekt u iemand die aan die gevechten heeft meegedaan? Het NIMH beheert unieke bronnen over de meidagen van 1940. Met deze onderzoekhulp maken we u wegwijs door onze archieven en collecties.
In de vroege morgen van 10 mei 1940 gebeurt waar al zo lang voor wordt gevreesd: Duitse troepen vallen Nederland binnen. Na een korte maar soms hevige strijd besluit de Nederlandse opperbevelhebber, generaal Henri Winkelman, in de namiddag van 14 mei de wapens neer te leggen. Alleen in Zeeland, waar zich ook veel Franse troepen bevinden, wordt nog enkele dagen doorgevochten. Ondanks de kortdurende strijd vallen er veel slachtoffers. Bijna 2200 Nederlandse militairen verliezen het leven, net als 2500 burgers.
De persoonlijke gegevens van Nederlandse militairen zijn terug te vinden in hun staat van dienst en stamboeken. Een overzicht waar u deze documenten kunt opvragen of kunt inzien, vindt u op de overzichtspagina van Militaire voorouders.
Het NIMH beheert meerdere collecties met documentaties over de meidagen van 1940. In deze collecties zijn zowel officiële als persoonsgebonden stukken terug te vinden. Raadpleeg de tabel hieronder voor een overzicht van de belangrijkste archieven.
U kunt in bovenstaande tabellen klikken op het toegangsnummer om gelijk naar de collectiepagina te gaan. Hier kunt u door de inventaris bladeren om te onderzoeken of er relevante stukken voor uw onderzoek onder vallen. In de inleiding van de collectie vindt u een beschrijving en een korte biografie van de archiefvormer.
In de zoekbalk van Archieven.nl kunt u ook zoeken naar bepaalde locaties, operaties of eenheden. Als deze term voorkomt verschijnt er een kopje ‘gevonden resultaat’. Onder het uitklapmenu ‘bekijk gevonden archiefstukken’ kunt u zien in welke inventarisbeschrijvingen de term voorkomt.
Enkele archieftoegangen zijn digitaal in te zien. Dit kunt u herkennen aan het paperclip-icoon. Als een zoekterm in de digitale bestanden voorkomt verschijnen deze automatisch onder ‘gevonden resultaat’.
Afspraak studiezaal
U kunt archiefstukken die niet digitaal beschikbaar zijn inzien in onze studiezaal. Maak hiervoor een afspraak via e-mail of per telefoon. Vermeld hierbij de collectie- en bijbehorende inventarisnummers. Vraag de publicaties die u wilt inzien minstens 5 werkdagen van tevoren op.
Heeft u niet gevonden wat u zocht? Of heeft u vragen over de meidagen of een militaire voorouder waar u via de archieven geen antwoord op kunt vinden? Neem dan telefonisch of per e-mail contact met ons op, wij helpen u graag verder.